ITÄ-KUUBAN LAAJA KIERROS - VALLANKUMOUKSEN JALANJÄLJILLÄ!

                                                                                          

ITÄ-KUUBAN KIERROS - 
VALLANKUMOUKSEN JALANJÄLJILLÄ 8.-22.4.2018


Lähde mukaan muistelmaan ja kokemaan menneiden vuosikymmenien vallankumoushuumaa ja nostalgiaa. Mitä on Kuubassa kenties toteutunut ja mikä jäi pelkäksi haaveeksi. Koe ja näe vallankumouksen koko näyttämö ja sen värikkäät roolihahmot uudestaan, osa heistä ja heidän ajatuksistaan ovat jo vaipuneet unholaan, mutta on myös ne toiset, joiden ideat elävät ikuisesti! Nauti samalla Sierra Maestran huikeista maisemista ja Kuuban maaseudun ainutlaatuisesta atmosfääristä! Tällaista matkaa et muualta saa. Matkan isäntänä Folke West kuubalaisten asiantuntijoiden tukemana. ¡Hasta la Victoria siempre!


REITTI KUUBASSA
Havanna- Holguin – Biran – Baracoa – Guantanamo – Santiago – Granma Landing-Mar de Portillo – Demajaua -  Manzanilla- Santo Domingo – Bayamo - Las Tunas – Camaguey – Yaguajay – Santa Clara –Trinidad –Cienfuegos- Sikojen Lahti  – San Diego de los Banos –Havanna  

PÄIVÄOHJELMA


Päivä 1  Lähtö Helsingistä aamutuimaan, Saapuminen Havannaan iltapäivällä, majoittuminen ja iltakävely kaupungilla.


Päivä 2 Aamulento  Itä-Kuubaan Holguniin, vierailu Biran kartanolla jossa legendaariset Castron veljekset ja sisaret  syntyivät ja viettivät koko lapsuutensa. Laajalta maatilalta löytyy myös Castron vanhempien Angelin ja Linan haudat sekä koulu jossa kaikki lapset kävi koulua. Vallankumouksen  voiton jälkeen Fidel Castron allkijoitettua maareformi lain huomattava osa tilasta pilkottiin ja jaettiin maatyöläisille . Iltapäivällä jatketaan kohti Baracoaa jossa  Kolumbus nousi maihin 1492 ja uskoi löytäneensä Intian, mekin majoitumme sinne yöksi!

Päivä 3 Baracoa  on Kuuban vanhin kaupunki ja siten myös ensimmäinen pääkaupnki -  sen perusti vuonna 1511 Kuuban valloittaja Diego Velasquez. Kaupungin suurin kuuluisuus keisarisukua oleva venäläinen kreivitär joka pakeni Pietarista 1917 . Vuosikymmeniä myöhemmin hän löysi tyyssijan Baracoasta ja perusti sinne hotellin. Vallankumoussotien aikana hän sympatsoi Castron sissien kanssa ja auttoi heitä asehankinnoissa ja taistelijoiden värväämisessä . Heti voiton jälkeen sekä Fidel että Che kävivät häntä kiittelemässä. Guantanamon  tukikohta on surullisen kuuluisa . Pariisin rauhansopimuksessa vuonna 1902 Guantanamo jäi   Yhdysvaltain hallintaan suojellakseen heidän intressejään Kuubassa kun Yhdysvaltain armeija vetäytyi Kuubasta  neljän vuoden  miehityksen jälkeen. Alueen vuokrasopimus pidennettiin 1932 sadalla vuodella silloin valtaan nouseen Fulgencio Batistan toimesta. Ajamme yläs kukkulalle josta pystymme tähystämään  tukikohtaa joka nykyään toimii niinsanottujen terroristien vankilana. Guantanamossa pysähdymme lisksi myös Martha Granjalesin haudalle. Kuubassa häntä tunnetaan  kunnianimellä  Isänmaan äiti koskan hän synnytty 12 poikaa jotka kaikki kaatuivat istenäisyys sodissa kuuluisin heistä oli Antonio Maceo. Jatkamme illaksi Santiagoon  ja vietämme Wappu-iltaa  Casa  de la Trovassa .

Päivä 4 vierailemme Santa Ifigenian hautausmaalla  jonne huomattava  osa  Kuuban kuuluisuuksista on haudattu m.m. Jose Marti ja Fidel Castro  Sieltä jatkamme Frank Pais museolle. Hän oli Santiagon maanalaisen vastarintaliikkeen johtaja kunnes joutui itse kiinni ja teloitettiin vain 22 vuotiaana. Lopuksi vierailemme Moncadan parakeilla jossa Fidelin joukot kärsivät katkeran tappion 26.7. 1953.  Yö Santiagossa.
                       
Päivä 5 Celia Sanchez toimi Fidel Castron henkilökohtaisena avustajana yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on kotoisin Manzanillan rannikkokaupungista ja vallankomoussodan alkuvaiheessa hänellä oli tärkeä tehtävä salakuljettaa uudet sissialokkaat ylös vuoriston koulutusleireille.  Celia kuoli keuhksyöpään vuona 1988 ja sinäpäivänä Fidel stumppasi viimeisen sikarinsa  Manzanillasta jatkamme viellä Lounas Kuuban kärkeen jossa sijaitsee se paikka johon Granma laivalla tulleet 82 Fidelin taistelijaa rantautuivat  2.12. 1956, kohtalokkain seurauksin sillä vain 15 taistelijaa selviytyivät läpi armeijan väijytyksen.  Yövymme Mareo de Portillo rantahotellissa jylhän Sierra Maestron kupeessa.

 

Päivä 6 Nyt vie mutkikas tie ylös Sierra Maestran vuoristoon Domingon kylään josta patikoimme  Fidel Castron salaiselle komentopaikkalle  La Platalle.Täältä käsin hän  johti joukkojaan vallankumoussodan aikana 1956-1959 ja täällä toimi myös sissien salainen radio asema Radio Rebelde.  Yön vietämme pienessä vuoristokylä hotellissa Santo Domingossa , josta on kotoisin kuuluisa  bändi Cinco Rebeldes joka usein esiintyi sissijoukkoiden leireillä vallankumous sodan aikana.
                
Päivä 7  Demajaguan auringonkoitteessa 10.10 1858 sokeriparoni Carlos Manuel  Cespedes soitti kartanollaan tavanomaisen työhönkutsun  orjilleen. Mutta sinä päivänä hänellä olikin heille yllättävä sanoma: ”Hyvät orjat tänä päivänä orjuuden kahleet murtuvat ja teille koittaa vapaus mikäli liitytte minun armeijaan ja vapautamme yhdessä koko Kuuban Espanjan vallasta ja kaikki veljenne ja sisaruksenne orjuuden kahleista ”. Vaikkapa itsenäisyys hanke jäikin haaveeksi 10 vuoden veristen taisteluiden jälkeen Fidel Castron mielestä Kuuban  vallankumous alkaa kuitenkin juuri tästä tapahtumasta. Vierailemme Demajaguan maatilalla ihailemasssa kuuluisaa vapauden kelloa ja jatkamme sitten kohti Bayamon kaupunkia jonka Cespedesin armeija  vapautti heti sodan alussa. Juuri Bayamon kirkossa laulettiin saman vuoden joulukuussa  Kuuban kansallislaulu Bayameesi ensimmäistä kertaa. Sama laulu raikuu edelleen kansallislauluna ja myös Kuuban lippu juontaa juuriaan tältä ajalta. Bayamossa käydään Cespedesin muistoaukiolla ja syntymäkodissa. Yö Bayamossa.
                                               
Päivä 8  Aamulla vierailemme Bayamon linnoituksessa johon Nico Lopezin johtama nuori 20 päinen joukkio  hyökkäsi 26.7.1953  samanaikaisesti kuin Fidel Castron joukot  Moncadan parakeille.Tämäkin  hyökköys epäonnistui surkeasti josta kertoo linnoituksen  museo. Matka jatkuu kohti  Las Tunasia jossa mielenkiintomme kohdistuu vapaussota kenraali Vicente Garcian muistomerkille sekä Barbadoksen lentoturman uhreille omistetulle museolle. Vuonna CIA 1976  rahoittamat terrosristit asettivat kaksi pommia kuubalaiseen matkustajakoneeseen joka räjähti Barbadoksen ilmatilassa surmaten 73 matkustajaa, josta 53 oli kuubalaisia, suurin osa voittoisia urheilijoita paluumatkalla miekkailun MM kisoista jossa Kuuba oli ollut paras maa.Päivän päätteeksi jatkamme Camagueyn kaupunkiin jossa yövytään.
                       
Päivä 9 Heti aamusta teemme Camagueyn kaupunkikierroksen Unescon suojelemassa vanhassa keskustassa. Tämä kymmenien kirkkojen kaupungin suurin sankari on Ignacio Agramonte , vapaussotien taistelija joka johti täkäläistä nopean iskun uhkarohkeata ratsujoukkoa, joka teki tuhojaan  espanjalaislinjojen takana. Sieltä on hyvä jatkaa erääseen matkamme pääkohteisiin Yaguajayn pieneen kuapunkiin jossa käytiin vallankumoussodan toiseksi tärkein taistelu joulukuussa 1958. Silloin vallankumous joukkoja johti karismaattinen Camillo Cienfuegos ja hän  onnistui murtamaan Batistan joukkojen sitkeän puolustuksen hyödyntäen m.m traktorin runkoon rakennettua tankkia.
    
Camillo joukot riensivät sitten kohti Santa Claraa auttamaan Che Guevaran kolonnaa valloittamaan tätä Batistan armeijan viimeistä voimapesää. Me seuraamme perässä,  ja käymme Che Guevaran vaikuttavalla muistmerkillä – museossa ja mausoleumissa. Chen voitto Santa Clarassa sinetöi vallankumous sodan voittoa.Yövymme Santa Clarassa

Päivä 10 Aamulla matka jatkuu kohti Trinidadia, joka on Kuuban parhaiten säilynyt espanjalaiskolonialisitinen kaupunkikokonaisuus. Tämä maailman rikkain sokerituottajakaupunki joutui taloudelliseen ahdinkoon kun molemmissa itsenäisyyssodissa sen sokeriviljelykset ja tehtaat tuhoutuivat täysin. 1980 –luvulla Unescon suojeluksen seurauksena havaittiin kaupungin matkailuarvo ja se on nykyään eräs Kuuban suosituimmista retkikohteista. Käymme  La Lucha contra Banditos  museossa joka kertooo sitä taistelusta joka käytiin vallankumouksen voiton jälkeen vielä parisenkin vuotta Escambray vuoristossa. Siellä yritettiin käynnistää vasta vallankumousta jota tuki m.m Dominkaanisen tasavallan diktaattori Trujillo. Toinen tärkeä vallankumous monumentti on Alberto Delgadon  muistomerkki. Alberto oli  nuori opettaja yksi 10.000 jotka läehetettiin pieniin kyliin perustamaan kouluja ja opettamaan väestölle niin vanhoille kuin lapsille kirjottamaisen ja lukemisen taidon. Banditokset hyökkäsivät moniin näin kouluihin ja yrittivät pelästyttää oppilaita murhaamalla koulujen opettjat. Näin tapahtui myös Albertolle , banditokset hyökkäsivät kouluun ja hirttivät hänet oppilaiden nähden. Albertosta tuli marttyyri ja koko lukutaito kampanjan symboli .Hänen ja monen muun opettajan uurastuksesta johtuen Kuuban lukutaito prosentti on nykyään lähes 100 % . Yövymme Trinidadissa!
   
Päivä 11 Vapaapäivä Trinidadissa – sen voi viettää Anconin rannalla rentoutuen tai Trindadin kaupunkia ihaillen! Sieltä löytyy Kuuban värikkäimmät katumarkkinat ja parhaimmat yksytyiset ravintolat ja paikallinen musiikkitarjonta on mahtava . Iltasoitot kirkon viereisellä terassilla kerää jatkuvasti salsan ystäviä laumoittain jotka tanssivat  suoraan Kuuban tähtitaivaan alla !                                                             
 
Päivä 12 Matka jatkuu kohti Cienfuegosia, joka tunnetaan myös nimikkeellä Etelän Helmi, Tämä tyylikäs kaupunki on ranskalaisten maahanmuutajien perustama 1820 luvulla.  Sen uusklassinen keskustori  tuo mieleen Engelin arkkitehtuuria Suomessa. Täällä laivaston tukikohdassa puhkesi 1957 Batistan vastainen kapina jota sittemmin armeija tukahdutti verisesti. Tästä tapatumasta kertoo  Laivaston historiallinen museo. Täältä jatkamme matkaa ja saavumme runsas tunti myöhemmin Playa Gironiin –  Sikojen lahteen . Täällä käytiin huhtikuussa 1962 kova taistelu jossa Fidelin joukot torjuivat 1200 CIAn kouluttamien  palkkasoturien hyökkäyksen. Tapahtumasta kertoo poikkeuksellisen mielenkiintoinen museo jossa sekä sisä että ulko osastot. Matka jatkuu ja saavumme illan suussa Havannaan.
        
Päivä 13 Kiertoajelu vanhoilla Amerikan raudoilla on hauskin tapa tutustua Havannaan! Joten tuumasta toimeen tutuksi tulevat Miramarin huvilakaupunki- Almendarasin puisto - Vallankumous aukio ,  Cabananan linnoitus ja Che Guevaran talo. Lounas syödään vanhassa kaupungissa . Iltapäivällä on vuorossa Vallankumousmuseo  joka kruunaa kaiken ja sitoo yhteen  sen mihin  olemme tutustuneet matkamme aikana.

Päivä 14 Ajamme kohti länttä ja Pinar del Rion provinssia. Pistäydymme 1960 luvulla rakennetussa  Las Terrazas ihanne kylässä jossa nautitaan lounas.  Sieltä eteenpäin Las Cueva de los Portales luolaan jossa Che piti päämajaa Kuuban kriisin vakavina päivinä. Tämän jälkeen palaamme Havannaan viettämään matkan viimeistä iltaa vaikkapa Buena Vista Social Club tunnelmissa.

Päivä 15  Aamupäivä vapaa sitten check out jota seuraa velä yhteinen lounas joka nautitaan Casa de la Amistadissa Ystävyyden Talossa, jonka johtaja kertoo ytävyys seurojen toiminnasta ja prikaateista. Tämän jälkeen on hyvä siirtyä kohti lentokenttää – kone Eurooppaan lähtee alkuillasta !


Päivä 16 Amsterdamin välilaskun jälkeen matkamme jatkuu kohti Suomea, jonne saavumme illan suussa. Nostalginen  Kuuba reissu on koettu  nyt on kuvien ja muistojen aika !


MATKAN HINTA 

2950,-  /sinkkulisä 350,-


HOTELLIT
Havanna – Kotihotelli  Centro Habana 1 vrk
 Baracoa – Hotel El Castillo 1 vrk
Santiago – Gran Hotel 2 vrk
Mar de Portilla Resort 1 vrk
Bayamo  Sierra Maestra 2 vrk
Camaguey – Gran Hotel 1 vrk
Santa Clara – Hotel Granjita 1vrk
Trinidad – kotihotelli 2 vrk
Havanna – kotihotelli Centro Habana 3 vrk


RUOKAILUT
Matkan aikana puolihoito päivittäin aamiaine ja lounas tai päivällinen 


OPPAAT
Kuuban asiantuntijaopas Folke West ja liikunnanohjaaja Lene Benavides sekä kuubalainen paikallisopas


KLM lennot 8.4.
 Helsinki – Amsterdam 07.00 – 08.30   ja Amsterdam – Havanna 10-30 14.50
Havanna – Amsterdam 16.45-08.30    13.5 Amsterdam – Helsinki 9.50-13.15
 

Etusivulle Tulosta sivu Ota yhteyttä Info På svenska Suomeksi In English