Koe Kuuba ennen kuin se on liian myöhäistä!

HYVÄ TIETÄÄ KUUBASTA !

Nimi: República de Cuba
Valtiomuoto: Presidenttijohtoinen sosialistinen tasavalta
Pääkaupunki: Havanna (n. 2,5 milj. as.)
Pinta-ala ja väestö: Kuuban pinta-ala on n. 110 860 km2 , väestö 11.8 miljoonaa

Valuutta

Rahayksikkö: Kuubassa on kaksi valuuttaa, kansallinen Peso (CUP, moneda nacional) ja Peso Convertible (CUC). Viimeksimainittu oli alunperin tarkoitettu matkailijoillle, mutta on tätä nykyään yleisesti myös kuubalaisten käytössä. Kansallinen peso on tarkoitettu kuubalaisten arkikäyttöön, sillä maksetaan palkat ja pyöritetään maan sisäistä taloutta.

Matkailija käyttää peso convertibleä, jonka lyhenne on CUC. Sitä saa ostaa Kuubassa virallisissa CADECA-vaihtopisteissä ja pankeissa sekä lähes kaikissa hotelleissa.

Mukaan otettavaksi matkavaluutaksi suositellaan euroja, joita sitten vaihdetaan Kuubassa peso convertibleen (CUC). Ensimmäinen vaihtopaikka ja pankkiautomaatit löytyvät saapuessa Havannan lentokentällä. Cadeca-vaihtopisteitä löytyy reitin varrelta kaupungeista, kysy tarkemmin oppaalta.
Käteisdollareita ei kannata Kuubaan ottaa mukaan, sillä niistä peritään vaihtoveroa 10%. Kuubassa on myös automaatteja, joista voi nostaa pankkikorteilla. Visa- ja Mastercard-kortit toimivat. American Express ja Diners Club eivät kelpaa Kuubassa.


Aikaero:

Aikaero Suomeen: -7 tuntia, huomio Kuubassa ei välttämättä siirrytä kesä/talvi aikaan samanaikaisesti kuin Suomessa, joten perille tultaessa oikea aika on tarkistettava.

Ilmasto:

Kuubassa vallitsee subtrooppinen ilmasto. Vuodenaikoja on kaksi: sadekausi toukokuusta lokakuuhun ja ns. kuiva kausi marraskuusta huhtikuuhun. Lämpimin kuukausi on heinäkuu (keskilämpötila 30 astetta) ja viilein tammikuu (keskilämpötila 21 astetta). Tuuli pitää olosuhteet miellyttävinä kuumimpaankin aikaan. Ilmankosteus on noin 80 % läpi vuoden.

Kärsivällisyyttä

Sitä tarvitaan aina joskus Kuubassa jossa palvelu saattaa olla hidasta. Heti maahan tultaessa joutuu odottaman passin tarkastuksessa ja laukkujen saapuminen hihnalle voi kestää kauan. Jonottaminen ja odottaminen tuntuvat aika ajoin olevan osa kuubalaista elämäntapaa. Ota opiksi paikallisilta – rentoudu ja anna ajan kulua.  Baarissa kannattaa aina pyytää lasku saman tien - älä juo piikkiin.

Juomaraha Kuten muuallakin Amerikoissa Kuubassa vallitsee tippikäytäntö. Koska Kuubalaisten  palkkataso on alhainen niin saadut tipiit ovat oleellinen osa kuubalaisten tuloista .Kansainvälisten matkatoimistojen suositus on seuraavanlainen :
Matkaopas retkillä ja kiertomatkalla 1 cuc/ vrk
Bussikuljettaja 1 retkillä ja kiertomatkalla cuc /vrk
Laukkumiehet   cuc / huone
Huone-emännät 1 cuc  /  per yö ja huone
Tarjoilijat: Ravintolassa syödessä matkanohjelmaan sisältyvää lounasta tai illallista 1 cuc /hlö
Ravintolassa kun maksatte itse, 10 % laskun loppusummasta, tämä on joskus jo sisälletty laskuun joten kannatta tarkistaa.
Muusikot: Mitään varsinaista taksaa ei ole, kuitenkin yleisesti annetaan orkesterille 1 cuc.

Vaatetus
Päivän keskilämpötila Kuubassa on noin + 25, mutta öisin lämpötila sattaa laskea 15 asteeseen. Iltapäiväsadekuurot ovat mahdollisia. Sisätiloissa, esim. hotellissa saattaa olla turhankin tehokas ilmastointi. Tavallisten kesävaatteiden lisäksi tarvitset siis myös hieman lämpimämpääkin vaatetusta ja kaiken varalta kevyt sadevarustus. Pitkähihainen ja -lahkeinen vaate suojaa sitä paitsi mukavasti hyttysiltä. Jalkineina sandaalit ovat mukavat ja sopivan vilpoiset. Kuuba on pukeutumisen suhteen rento maa, mutta joissakin hotelleissa ja iltaravintoloissa toivotaan asiakkailta siistiä vapaa-ajan pukeutumista. Illallisella oletetaan miesten käyttävän pitkiä housuja ja kauluspaitaa, paremmissa ravintoloissa tulisi olla iltasin kengät eikä sandaalit. Naisten suhteen määräykset ovat liberaalisimmat, kuitenkaan uimapuvut eivät ole sallittuja ravintoloissa. 

Muuta yleistä
Suurikertoiminen aurinkovoide, aurinkolasit ja päähine ovat välttämättömät. Filmiä ja muistikortteja kameraan sekä paristoja kannattaa ottaa mukaan tavallista isompi määrä, koska Kuuba on hyvin kuvauksellinen ja näiden tarvikkeiden saatavuus Kuubassa on heikko. Rantakohteisiin kannattaa varata myös hyönteiskarkotetta. Kosteuspyyhkeitä ja toilettitarvikkeitakin on hyvä ottaa mukaan, koska kansainvälisten hotellien ulkopuolella toilettiolosuhteet ovat yleensä huonot. Vessavahdilta saa kolikkoa vastaan pienen palan paperia, mutta hanoista ei aina tule vettä. Taskulamppu on tärkeä matkakumppani – kadut ovat huonosti valaistu ja sähkökatkot saattavat yllättää.

Apteekki 
Apteekki on espanjaksi Farmacia. Kauppaboikotin vuoksi lääkkeiden saatavuus on heikko joten kannattaa  ehdottamasti ottaa omat peruslääkkeet mukaan jo Suomesta. Sama koskee laastaria ja sidontatarvikkeita

Lääkäri 
Mikäli tarvitset lääkäriä, ota yhteys oppaaseen tai hotellin vastaanottoon. Useimpien hotellien läheisyydessä on lääkärikeskus, joten hätätapauksissakin apu on lähellä. Vakavimmissa sairaustapauksissa käännytään kansainvälisen klinikan puoleen. Muista ottaa vakuutuspaperit ja käteistä rahaa mukaan lääkärikäynnille, säilytä kuitit kotimaassa tehtävää korvaushakemusta varten. Maratonin reitin varrella ja maalissa päivystävät lääkärit.

Juomavesi
Jottei vieras bakteerikanta pilaa lomapäiviä, suosittelemme, että juot vain pullotettua vettä.
Muista, että käsihygienia on erittäin tärkeää turistiripulia ehkäistäessä. Älä osta mitään syötävää katukauppiailta!

Varkaat 
Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla. Kuuba on turvallinen maa, mutta taskuvarkaudet ovat viime aikoina lisääntyneet. Arvokorut ja -tavarat kannattaa jättää kotiin, tai vuokrata tallelokero hotellilta. Hotellit eivät Kuubassakaan vastaa, jos huoneesta katoaa rahaa tai arvoesineitä. Juopunut turisti on kaikkialla maailmassa helppo ryöstönkohde.

Tuliaiset
Kuubasta kannattaa ostaa paikallista musiikkia! 
Täältä saat mukaasi niin takuuvarmaa salsaa, perinteistä son-musiikkia kuin haikeita boleroita  ja uudempaa reggaeton-musiikkiakin, Kuolemattomiin suosikki artisteihin kuuluvat esim. Buena Vista Social Club, Benny Moré, Los Van Van  ja countrymies Polo Montañez. Oppaalta voit kysyä viimeisistä uutuuksista, musiikin saralla Kuubassa todella tapahtuu!
Perinteisempiä tuomisia edustavat rommi ja sikarit. Parhaat rommit ovat Havanna Club ja Santiago.  Sikareita myydään monessa paikassa. Ne kannattaa aina ostaa virallisista kaupoista, koska kaduilla myytävät ovet yleensä väärennöksiä. Maasta poistuessa tulliviranomaiset saattavat tarkistaa, että kaikissa sikarilaatikoissa on valtion kauppojen viralliset hologrammitarrat. Myös taidetta kannattaa ostaa: erilaiset puupatsaat ja värikkäät maalaukset ovat suosittuja tuliaisia.

Ruoka ja juoma 
Kuubalainen ruoka on tulos espanjalaisen ja afrikkalaisen ruokaperinteen yhdistymisestä. Se sai vaikutteita 1800-luvulla myös kiinalaisesta keittiöstä. Useiden ruokien pohjana on riisiä ja mustista pavuista valmistettu kastike. Ravintoloissa on yleensä lounasaikaan tarjolla neljä eri vaihtoehtoa: Pollo – kanaa, Pescado – kalaa, Cerdo – possua, Ropa Vieja – Revitty naudanliha.

Illallisella on yleensä menu, jossa runsaimmin vaihtoehtoja kuten lammasta, katkarapuja ja hummeria. Monessa paikassa on myös buffetpöytä, joka on mainio vaihtoehto, etenkin kasvissyöjille, sillä hedelmä ja vihannespuoli on yleensä hyvin kattava.
Valtaosa ravintoloista on erikoistunut kuubalaiseen keittiöön, mutta kaupungeissa ja lomakohteissa voi myös nauttia italialaisen, espanjalaisen ja aasialaisen keittiön antimia. Matkailun myötä ravintolatarjonta on lisääntynyt. Valtion omistamien ravintoloiden rinnalle on syntynyt pieniä, yksityisiä paladar–ruokapaikkoja, jotka tarjoavat sekä perinteistä kotiruokaa että kansainvälisiä annoksia.
Aterian jälkeen nautitaan, varsinkin lounaalla yleensä pieni kupillinen kuubalaista kahvia café corto joka vastaa meidän espressoa. Cappuccino on myös suosittu kuten Café con Leche – maitokahvi. Meidän tavallista melitta / pannukahvia tilataan nimikkeellä Café Americano. 

Kansallisjuoma on rommi, mutta myös olutta juodaan yleisesti. Myös espanjalaisia ja etelä-amerikkalaisia viinejä on tarjolla, mutta hinta kannattaa tarkistaa etukäteen, ettei tule yllätyksiä. Edullinen viini on Kuubasa pullotettu ´Soroa´. Kuuluisat kuubalaiset cocktailit ovat Hemingwayn tunnetuksi tekemät rommipohjaiset Mojito ja Daiquiri. Nykyisin suosituin drinkki on Cuba Libre. Tumma rommi, Habana Club Siete Años ja Añejo Reserva tulisi nauttia sellaisenaan huoneenlämpöisenä ilman blandista.

Vesi on viisasten juoma ja sitä tulee nauttia riittävästi, Juo vain pullotettua vettä jota myydään lähes joka kaupassa ja kioskissa ½ litraqn pullon hinta vaihtelee 0.50 – 2.00 ostopaikasta riippuen.
Kuubalainen olut on hyvää valtamerkit ovat Cristal vaalea lager 4.7 % ja tummempi vahva olut Bucanero 5.3 %.  

Musiikki  Musiikilla on keskeinen osa kuubalaisessa elämänmenossa. Lajeista suosituin on salsa, joka soi kaikkialla – mutta myös chachachá, mambo ja rumba ovat suosittuja. Nuorisopaikoissa soi yleensä rytmikäs reggaeton. Kaupungeissa ja hotelleissa on useinmiten kabareita joiden värikkäät, vauhdikkaat ja näyttävät show’t kuuluvat ehdottomasti Kuuban lomailijan kokemuksiin. Erinomaista kuubalaista jazzia pääsee kuuntelemaan Havannan ja Santiagon jazzklubeilla, samoin haikeasti soivalla bolerolla on omat klubinsa. Tropicana Show – maailman paras karibialainen kabaree tarjoaa iloa ja lumoa Havannassa 150 esiintyjän voimalla.

Taksi  Taksilla kulkeminen on turvallista ja taksin saa helposti – niitä on runsaasti saatavilla ”lennosta” ympäri vuorokauden. Takseja liikennöi siellä, missä matkailijatkin liikkuvat. Taksamittarit on säädetty auton merkin ja vuosimallin mukaan - kalliimmissa automerkeissä on "nopeammat" mittarit. Huomioitava on että 1950-luvun amerikkalaisautojen taksat  ovat yleensä kalleimmat. Edullisimmat taksit ovat väriltään keltaisia. Nykyisin on yleistä että taksit ajavat ilman mittareita, jolloin hinta tulee ehdottomasti sopia etukäteen. Tulee tietää paikan nimi, mihin on menossa ja sitten sormilla ehdottaa hinta. Jos taitaa espanjan kielen numerot yhdestä – kymmeneen, pärjää hyvin sillä matkan hinta ei yleensä nouse yli sen. Liikenteessä näkee varsinkin Havannassa myös vanhoja huonokuntoisia jo parhaat päivänsä nähneitä 1940-1960 luvun autoja, jotka ajavat linjaliikenteessä mutta ne ovat vain paikallisille tarkoitettuja. Trinidadissa taksit ovat kalliimpia kuin muualla Kuubassa. Havannassa on tarjolla myös tyylikkäitä hevosriksoja sekä polkupyörätakseja (bicitaxi) että mopotakseja (cocotaksi) joiden hinta vaihtelee, joten taksasta tulee aina sopia etukäteen. Periaatteessa kuitenkin kaikki taksit ovat meidän mittapuitten mukaan edullisia koska lähtötaksaa ei ole, vaan kyydin hinta lähtee nollasta.

Lopuksi muista että kysyvä ei tieltä eksy! Jos jotain askarruttaa kysy meiltä, laita viesti osoitteella folkewest.travelclub@gmail.com

Bienvenidos a Cuba – Tervetuloa Kuubaan!Etusivulle Tulosta sivu Ota yhteyttä Info På svenska Suomeksi In English